diumenge, 2 de juny del 2019

Primeres activitats d'aniversari

En el marc de la celebració del nostre 25è aniversari, ja han tingut lloc algunes activitats.

La primera d'elles, que va tenir lloc el divendres 24 de maig, va ser Una butaca i un llibre, amb la Mercè Martínez d'Un conte al sac. Els infants participants, que van entrar per la porta màgica, van quedar bocabadats amb la història que van poder escoltar sobre què hi havia antigament a l'edifici on ara s'ubica la Biblioteca, qui era el senyor Pelegrí, com van arribar els llibres i com era abans la feina de les bibliotecàries. I van poder fer un recorregut secret per l'edifici! Per acabar, van omplir unes fitxes bibliogràfiques com les que s'utilitzaven abans de la informatització, van fer punts de llibre amb tela i pintar dibuixos d'ocells com aquells que agradaven tant al senyor Pelegrí.

25è Aniversari de la Biblioteca. Una butaca i un llibre


El dilluns 27 de maig, dia en què oficialment complíem 25 anys, vam rebre una visita molt especial: l'escriptora i guionista Maite Carranza. En primer lloc, va parlar de literatura infantil i juvenil amb un grup de nens i nenes (i alguns adults), llegint fragments d'alguna de les seves obres, presentant els seus últims llibres com Safari o L'Alè del drac, repassant altres obres publicades fa uns anys i responent preguntes del públic, com per exemple quan va començar a escriure o què en pensa de l'arribada de youtubers al món editorial.
Després, ja a la sala d'exposicions de Can Pelegrí, va comentar amb el Club de lectura de la Biblioteca la seva novel·la El fruit del baobab, una obra publicada el 2013 que tracta principalment el tema de l'ablació, i que està protagonitzada per tres personatges femenins. Això va donar peu a interessants reflexions al voltant de la problemàtica sobre la pràctica de la mutilació genital femenina i les diferències culturals.


25è Aniversari de la Biblioteca. Visita de Maite Carranza 


El dimarts 28 de maig, els actes van sortir al carrer amb una nova edició de Poesies des del meu balcó a càrrec del Taller creatiu de la Biblioteca i altres col·laboradors. El temps finalment ens va respectar i el recital es va poder desenvolupar com estava previst. Les poesies van escoltar-se alt i clar, i el recorregut va ser molt animat gràcies a l'acompanyament musical dels alumnes i professors d'Arts escèniques-Música de 4t d'ESO i primer de Batxillerat de l'INS Marina i, per descomptat, de tota la gent que va seguir l'acte als carrers i balcons.
El tret de sortida es va donar des de la finestra de la Biblioteca, on es va fer la presentació i es va llegir un poema d'un dels llibres de Pelegrí Soler Massaguer, antic propietari de l'edifici i que li dóna nom. Es van seguir recitant poesies des dels balcons dels carrers Jaume I, doctor Fleming, Verge de Montserrat, Sant Pau i Santa Rosalia acabant a l'Ajuntament, a la plaça d'Antoni Baqué.
A la sala de plens es va fer la lectura de més poesies, també per part d'alumnes de l'INS Marina que, a més, van repartir xapes amb poemes visuals de Joan Brossa. Durant l'acte, també es va fer referència als poetes Antonio Machado i Marta Pesarrodona. Es va acabar amb un refrigeri als assistents i participants.


25è Aniversari de la Biblioteca. Poesies des del meu balcó


I el dimecres 29 de maig vam poder fer un recorregut per l'espai natural de la Llagosta de la mà del José Luis Mediavilla, del grup de la Llagosta de Viu la riera de Caldes. Va ser interessant veure fins on arriben els límits de la població, la riera de Caldes i el riu Besòs i, sobretot, l'impacte humà en el territori. Les infraestructures han canviat el paisatge (ponts, carreteres, vies de tren, canalitzacions, torres d'alta tensió) i hi ha altres problemes com les plantes invasives, els abocaments il·legals o la contaminació que provoca el tractament químic dels pals de fusta de la xarxa telefònica.
L'excursió va valer molt la pena, sobretot per conscienciar-nos de la situació de l'espai natural de la nostra població.

25è Aniversari de la Biblioteca. Recorregut per l'espai natural de la Llagosta


Encara queden actes per celebrar: un club de lectura especial amb l'escriptora Tina Vallès, una sessió de monòlegs científics amb Big Van Ciencia i la cloenda i celebració d'aniversari. Esperem que ens continueu acompanyant.